
Reikalavimai namų virtuvėms
Pradėti namų ūkyje maisto gamybos verslą – puikus būdas paversti savo aistrą verslu. Tačiau svarbu užtikrinti, kad veikla atitiktų maisto saugos ir visuomenės sveikatai keliamus reikalavimus. Mes esame pasiruošę jums padėti ir užtikrinti, kad visas procesas vyktų kuo sklandžiau bei būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų.

Mažais kiekiais gaminantys ir tiekiantys maistą galutiniams vartotojams maisto tvarkymo subjektai veiklą vykdo vadovaudamiesi Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. rugsėjo 4 d. įsakymu Nr. B1-649 „Dėl Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“. Gaminant maistą namuose, taip pat būtina vadovautis maisto saugą ir higieną reglamentuojančių teisės aktų reikalavimais.
Namų virtuvėje galima vykdyti vieną iš šių veiklų:
Kepyklos ir miltinių produktų gamyba, arba
paruoštų valgių ir patiekalų gamyba.
Virtuvės įrengimas
Jūsų virtuvė turi būti tinkamai parengta, kad būtų išvengta maisto užteršimo.
Reikalingos sąlygos apima:
Pakankamai erdvės maisto tvarkymo veiklai vykdyti;
pakankamai vietos žaliavoms, pagamintiems maisto produktams, maisto pakuotėms ir inventoriui laikyti tinkamomis sąlygomis;
grindų, sienų, lubų danga turi būti lygi, pagaminta iš drėgmei atsparių medžiagų;
maisto tvarkymo patalpos turi būti tvarkingos, jose neturi būti kenkėjų ir (ar) jų buvimo pėdsakų ir naminių gyvūnų. Jeigu namuose yra gyvūnų augintinių, reikia iš anksto numatyti priemones, kuriomis būtų apsaugota nuo jų patekimo į maisto tvarkymo patalpas;
maisto tvarkymo patalpose turi būti užtikrintas karšto ir (ar) šalto geriamojo vandens tiekimas.
Laikymas ir sandėliavimas
Maisto produktai ir žaliavos, iš kurių gaminamas maistas, skirtas tiesiogiai galutiniams vartotojams, turi būti laikomi atskirai nuo namų ūkio vartojimui skirto maisto, pavyzdžiui paženklintoje lentynoje, užtikrinant gamintojo nurodytas laikymo sąlygas;
Buitiniuose šaldytuvuose turi būti užtikrinama ne aukštesnė kaip 6 °C temperatūra, šaldiklio temperatūra negali būti aukštesnė nei –18 °C;
Žalia mėsa, paukštiena arba žuvis turi būti laikoma šaldytuvo apačioje, o paruoštas vartoti maistas – šaldytuvo viršuje.
Maisto ruošimas riebaluose
Jeigu maistas gruzdinamas riebaluose ir riebalai naudojami kelioms maisto gamybos partijoms, būtina atlikti specialius tyrimus (naudojamos testo juostelės), siekiant nustatyti laisvųjų riebalų rūgščių kiekį. Laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija riebaluose negali viršyti 2,2%. Jei šis kiekis viršija nustatytą ribą, riebalai laikomi netinkamais naudojimui ir turi būti pašalinti iš gamybos proceso.
Atsekamumas
Privalote užtikrinti, kad būtų galima atsekti maisto produktus ir žaliavas, naudojamas gamyboje, ir saugoti jų įsigijimo dokumentus. Šiuose dokumentuose turi būti pateikta informacija apie tinkamumo vartoti terminą arba partijos numerį, taip pat registruoti kitą svarbią informaciją: produkto pavadinimą, kiekį, partijos numerį, įsigijimo datą ir dokumento numerį. Pagaminto ir realizuoto maisto kiekiai taip pat turi būti registruojami. Visi dokumentai, būtini atsekamumui, turi būti išsaugoti bent 6 mėnesius.
Kryžminės taršos prevencija
Kryžminė tarša yra viena didžiausių rizikų maisto gamybos metu. Virtuvė turi būti įrengta taip, kad būtų užtikrintas žaliavos ir galutinio produkto atskyrimas. Naudokite atskirus įrankius (pjaustymo lenteles, peilius) žaliai mėsai, daržovėms ir paruoštiems vartoti produktams.
Valymo ir dezinfekavimo procedūros
Visi maisto gamybai naudojami paviršiai ir įrankiai turi būti reguliariai valomi ir dezinfekuojami, siekiant išvengti bakterijų plitimo. Valymui ir dezinfekavimui naudokite tik tam skirtas, autorizuotus biocidinius produktus. Po kiekvieno maisto ruošimo proceso paviršiai turi būti nuvalomi ir dezinfekuojami pagal numatytas procedūras.
Asmeninė higiena
Pagrindiniai reikalavimai apima asmeninės higienos laikymąsi, tokius kaip švarių darbo drabužių dėvėjimas ir reguliari rankų higiena. Asmuo tvarkantis maistą turi būti pasitikrinęs sveikatą ir turėti galiojančią medicininę knygelę, leidžiančią dirbti su maistu. Taip pat svarbu, kad asmuo tvarkantis maistą būtų atestuotas pagal higienos įgūdžių mokymų programą.
Draudžiama dirbti su maistu asmenims, kurie serga užkrečiamosiomis ligomis arba turi simptomų, galinčių kelti grėsmę maisto saugai, tokių kaip viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, gerklės skausmas ar negyjančios odos žaizdos.
Prašymo ir aprašymo pateikimas
Norint užregistruoti savo veiklą, turėsite pateikti nustatytos formos prašymą ir aprašymą teritorinei VMVT. Paraiškoje turite nurodyti visą informaciją apie planuojamą gamybos procesą, virtuvės įrangą, išplanavimą ir pageidaujamą ruošti maistą.
Dėl paslaugos užsakymo
Kviečiame užpildyti trumpą užklausos formą. Su Jumis susisieksime per vieną darbo dieną. Paslaugos apimtis, terminai ir kaina aptariami konsultacijos metu.

